Posts

Showing posts from 2017

Atasi Masalah Gusi Berdarah

Image
Siapa ada masalah gusi kerap berdarah? Okay, penulisan ni bukan lah penulisan saintifik ya. Disclaimer : I'm not a dentist.  Ini sekadar perkongsian apa yang I buat bila mana gusi terlalu kerap berdarah, terutamanya, setiap kali gosok gigi.

1. Tukar berus gigi. Pastikan berus gigi korang jenis yang lembut supaya ia tak berlaku kejam terhadap gusi korang. Lepas beberapa kali tukar berus gigi, I found one yang best gila. Kalau berus sampai ke hujung gigi yang terakhir yang paling dalam tu pun, gusi steady tak berdarah! I use this! ↴
Systema! 
I memang highly recommend berus gigi ni sebab dia macam amazing gila. I boleh gosok gigi dengan nyaman tanpa sikit pun rasa sakit. Bukan I je, akak akak I pun dah beralih arah ke Systema sekarang ni. Bentuk dia memang macam berus gigi murah jurrr tapi TERBAIK!
2. Bersihkan gigi. Antara faktor lain gusi berdarah ialah plak gigi. Korang pi tengok cermin sekarang, perhatikan gigi korang. Ada tak macam sejenis bendasing yang tak berapa nak cantik d…

What Puberty Did to Me (and my families & friends) 😜

Image
My post on my 6 years transformation of "what puberty did to me". Amaran keras ; Jangan ketawa.

Here you go! Saja kita letak gambar ni besar besar. Biar orang nampak jelas muka kita yang hitam tu. Yang ni tak boleh nak recall tahun bila..
2011. Cukup lah pipi ku sebagai caption. 
2010! Ba-ha-ha. Throwback to when I was tanned 😝
Youre no wrong man. That was really me, 4 years ago maybe? Satu alat make up pun tak kenal. Tapi ada hati nak bergaya dengan tudung lilit lilit. Kahhh. 
AND WHAT PUBERTY DID TO ME?
Awwww chakkkk! Cerah ke cerah? Sesungguhnya ku masih seperti dulu, tanpa make up. Cuma sekarang dah pandai pakai bedak sejuk, sapu sikit blusher dan lipstick. Okay tu je, tak lebih. Taknak nampak macam mayat hidup sebab kerja hari hari jumpa orang 🙆
Do you think it was really puberty that did something to me? Like. Serious. Ly? Cause I think, No.

MAJOR THROWBACK;
4 tahun lepas adalah titik mula I kenal Shaklee. Waktu tu, doktor sahkan I punya tulang belakang dah sedikit se…